Dijital Baskı Renk Ayarları

Baskıda Renk Ayarları ve Photoshop Kullanımı

Genel olarak en önemli konu olan ve akılda tutulması gereken mevzu hiçbir zaman ekran görüntüsü ile baskıda çıkan görüntü bire bir eşleşmemektedir. Aynı zamanda baskıyı etkileyen birçok faktörün yanı sıra monitör renk ve ışıklandırma , baskı esnasındaki mürekkep yoğunlukları etkilemektedir. Dijital Kamera veya tarayıcı ile dijital ortama aktarılan bir imajı bire bir aktarmak için sistemdeki bütün cihazların birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir.
Renk yönetimi monitörünüzü, photoshopu ve baskı makinenizi kontrol etmenizi sağlamaktadır. Çünkü bütün imajlar kullandığınız bilgisayarlardan gönderilmektedir ve çalışmanız boyunca control edilmiş çalışma ortamından geçilmiştir. Bu sayede birebir eşleşmiş imaj çıktılarınızı baskı makinenizden alabilirsiniz.
Renk yönetiminden bahsettiğimiz zaman, monitor yerleştirilmiş pahalı cihazlardan ölçülmüş renkler ile output kontrolü sağlanmaktadır. Photoshopta yapacağınız bir kaç ayarlama ile ve baskı çıktıları ile gerçekten çok iyi sonuçlar elde edebilrsiniz.

Renk Yönetim Sistemi (RYM)

90’ların başlarında bir çok şirket(Apple, Adobe ve Microsoft) birleşerek bu problemi çözmeyi denediler. Bu çalışma sonucunda bu firmalar açık bir platform programı yaratarak herkesin kullanabileceği, istikrarlı renkleri alabileceği bir platformdu. Bu platform International Color Consortium (ICC) olarak bilinmektedir. Şuan her baskı makinesi ICC standardları ile renklerini ayarlamaktadır.
En basit şekilde açıklanacak olursa , RYM farklı cihazlar aracılığı ile render yapılan renkleri kontrol etmektedir. Input dosyalarının monitörde nasıl görüntüleceğini yorumlamaktadır. Monitördeki cihazı output alınacak cihaza gönderirkende profile ayarları RYM aracılığı ile taşınır.

Renk yönetim sisteminin üç ana bölümü vardır. Bunlar ;

1- Cihaz Profilleri
2- Bağımsız Renk Boşlukları
3- Renk Yönetim Modülü

Bir sonraki yazımda Renk Yönetim sisteminin üç ana bölümünü anlatacağım.

Daha detaylı bilgi için http://www.boranreklam.com resmi sitemizi ziyaret edebilirisiniz.

Yorum bırakın